PVC-kaartprinters worden, zoals hun naam al doet vermoeden, gebruikt om op plastic kaarten te printen. Ze zijn een essentieel element in kantoren of instellingen waar ze normaal gesproken met kaarten moeten werken, of het nu gaat om identificatie-, promotie- of cadeaukaarten, bijvoorbeeld. Er is een veelheid aan configuraties en hoewel ze heel gemakkelijk te gebruiken zijn, kan het een uitdaging zijn om het juiste model te kiezen als we niet weten welke verschillende soorten en accessoires er zijn, evenals hun belangrijkste voordelen.

De eerste stap om de meest geschikte kaartprinter te bepalen, is onze specifieke behoeften te kennen, zoals het aantal af te drukken kaarten, het gebruikersprofiel, de specifieke technologie die door de kaarten wordt gebruikt (RFID, chip, magneetstrip, streepjescode, enz.) of zelfs de beschikbare ruimte om het te lokaliseren.

De belangrijkste reden voor elk bedrijf dat een kaartprinter wil gebruiken, is om zijn processen te stroomlijnen, fouten te verminderen en een complete service te bieden. Kortom, dit type printer is zeer nuttig in elke sector die zijn werknemers moet identificeren en toegangscontroles moet beheren, evenals in de detailhandel, voor klanten- of klantenkaarten.

Wat zijn PVC-kaartprinters?

Dit soort printers brengt een afbeelding over van een digitaal bestand naar een kaart of drukt deze af. Het zijn machines die niet alleen op plastic kaartjes kunnen drukken, maar ook kunnen coderen. Ze voeren beide taken uit in hetzelfde proces. De kaarten zijn meestal gecodeerd en bevatten informatie op een chip, magneetstrip, RFID of een gedrukte streepjescode waarmee ze kunnen worden geïdentificeerd en aan een specifieke gebruiker kunnen worden gekoppeld. Er zijn meerdere identificatietechnologieën van toepassing op een plastic kaart, dus de printer moet over het juiste coderingsapparaat beschikken.

PVC-kaartprinter door sublimatie

Het gebruik ervan is wijdverbreid in elke sector die personen moet identificeren, aangezien de kaarten het mogelijk maken om informatie te coderen die dient om de drager snel te identificeren en zo de vergunningen of andere informatie die het verzamelt te valideren. Dit helpt de stroom van invoer en uitvoer te stroomlijnen, naast het minimaliseren van mogelijke fouten. Bijvoorbeeld bij grote evenementen zoals congressen of festivals, in openbare of overheidsdiensten, in grote kantoorgebouwen, enz.

Een ander gebied waar we regelmatig PVC-kaartafdrukken kunnen vinden, is in winkels. Deze printers zijn erg handig om onder andere loyaliteitsprogramma's, partners of cadeaubonnen aan te bieden. Een voorbeeld hiervan zijn sportscholen, die gepersonaliseerde kaarten hebben om toegang te krijgen tot hun faciliteiten; supermarkten met loyaliteitsprogramma's om kortingen en voordelen in het merk te krijgen, of kledingwinkels die onder andere cadeaubonnen aanbieden.

Hoewel het gebruik van PVC-kaarten wijdverbreid is, kunnen deze printers op andere soorten materialen afdrukken. PVC is volgens de RAE een "thermoplastische hars verkregen door polymerisatie van vinylchloridederivaten, vaak gebruikt voor isolatie en leidingen". Er zijn kaarten gemaakt van andere soorten plastic, zoals PET, PC, PP of ABS. Het is ook mogelijk om papieren, houten of bioplastic kaarten te vinden. Afhankelijk van het gewenste materiaal is het noodzakelijk om te controleren of het printermodel op de kaart kan afdrukken.

Soorten PVC-kaartprinters

Bij Logiscenter maken we onderscheid tussen twee soorten plastic kaartprinters door rekening te houden met het type bedrukking: dye sublimation of retransfer. Het is ook mogelijk om ze te onderscheiden op basis van de afdrukcapaciteit, of dit nu middenklasse of hoge capaciteit is.

Laten we eens kijken naar de kenmerken van elk type PVC-kaartprinter:

Afhankelijk van het type bedrukking

Zoals we al hebben vermeld, kunnen PVC-kaartprinters afdrukken via twee afdrukmechanismen. Laten we weten hoe elk werkt:

  • Dye-sublimatie: de meeste printers voor plastic kaarten die we bij Logiscenter aanbieden, zijn dye-sublimatieprinters. Deze gebruiken een lint dat de CMYK-kleuren (cyaan, magento, geel en zwart, in het Engels) bevat die door strepen over het lint zijn verdeeld. De kleuren worden één voor één in het gewenste gebied gedrukt door warmte toe te passen. Ze vervangen het zwart echter meestal door een beschermende lak die de kleuren op de foto dof maakt. Als resultaat produceren ze afbeeldingen van hoge kwaliteit, omdat ze geen enkele vorm van raster gebruiken. Er zijn printers die zowel monochroom als in kleur printen.
  • Retransfer: deze modellen printen niet rechtstreeks op de kaart, maar op een film die er later aan blijft kleven.

Het is vermeldenswaard dat er ook de mogelijkheid is om slechts aan één zijde of aan twee zijden te bedrukken. Er zijn printers die bereid zijn om de kaart automatisch om te draaien en aan beide zijden af te drukken. Maar in het geval van degenen die dubbelzijdig afdrukken, doen ze dit automatisch. Meestal wordt de voorkant van de kaart in kleur gedrukt en de achterkant van de kaart in zwart-wit.

Volgens de afdrukcapaciteit

Aan de andere kant kunnen printers voor plastic kaarten worden geclassificeerd op basis van hun afdrukmogelijkheden. Laten we weten wat de verschillen van elk zijn:

    Kaartprinters uit het middensegment
  • Kaartprinters uit het middensegment: deze hebben basisfunctionaliteiten, zoals oa enkelzijdig printen of coderen. Dit, toegevoegd aan hun eenvoudige bediening, maakt ze momenteel ideaal voor accreditatie- en identificatietoepassingen.
  • Kaartprinters met hoge capaciteit
  • Kaartprinters met hoge capaciteit: ook wel professionele kaartprinters genoemd. Ze vervullen onder andere meer geavanceerde functionaliteiten, zoals dubbelzijdig printen, automatische invoer of het aanbrengen van overlayvernissen (helder en hologrammen). Bovendien hebben ze een grotere capaciteit en afdruksnelheid.

Alle beschikbare opties kunnen volledig worden aangepast aan de behoeften van uw bedrijf.

Soorten PVC-kaarten volgens hun codering

Alle plastic kaartprinters hebben een belangrijk verbruiksartikel nodig om goed te kunnen functioneren: de PVC-kaarten zelf. Dit zijn de meest voorkomende soorten plastic kaarten die je kunt vinden:

RFID- of proximity-kaarten

Bij RFID- of proximity-kaarten worden de gegevens op de chip vastgelegd en is er geen fysiek contact met de lezer nodig. Ze zijn ideaal voor toegangscontrole en aanwezigheidscontrole.

Smartcards, chipkaarten of smartcards

Bij smartcards worden de gegevens op de chip (geheugen of microprocessor) vastgelegd. Sommige geheugenchips zijn voorzien van codering en schrijfbeveiliging. Ze zijn ideaal voor digitale handtekeningen en toegangscontrole.

Kaarten met magneetstrip

Varias tarjetas plásticas

Bij dit type kaart worden de gegevens op de magneetstrip vastgelegd en kunnen ze worden gepersonaliseerd. Ze zijn ideaal voor klantenkaarten vanwege hun lage prijs. Er zijn twee soorten magneetstripkaarten:

  • Band met lage coërciviteit (Lo-Co): ze worden aanbevolen voor die situaties waarin de kaarten verlopen of zelden worden gebruikt, omdat de duurzaamheid van hun band minder is. Enkele voorbeelden zijn loyaliteitsaanvragen, promotie- of cadeaukaarten, maar ook om een grote hoeveelheid uit te geven vanwege de verlaging van de productiekosten van elke kaart. De magneetstrip is meestal bruin van kleur.
  • High Coërcivity Strip (Hi-Co): Vereist een sterkere magnetische kracht om te coderen en te wissen. Het is geïndiceerd voor continu gebruik, in toepassingen met een lange geldigheidsduur (twee jaar) zonder dat het vernieuwd hoeft te worden. Het is ook nuttig in omgevingen die onderhevig zijn aan hoge straling, magnetische velden of agressieve middelen. Het wordt meestal toegepast bij toegangscontrole en aanwezigheidscontrole. De magneetstrip is zwart.

Streepjescode kaarten

De streepjescode (eendimensionaal of tweedimensionaal) is het informatiecoderingselement op dit type kaart. Ze kunnen een verscheidenheid aan informatie op PVC-kaarten coderen.

Herdrukbare kaarten

Naast conventionele sublimatie- en thermische kaartprinters, is er ook andere technologie waarmee dezelfde kaart kan worden afgedrukt en gewist. Dit soort printers zijn ideaal voor het printen van kaarten waarvan de gedrukte gegevens niet permanent zijn, zoals bedrijfskaarten.

Sommige kaarten kunnen tot 500 keer worden afgedrukt en gewist. Ze worden gepresenteerd als een economische en milieuvriendelijke oplossing, omdat ze een warmtegevoelig materiaal bevatten dat verschijnt of verdwijnt afhankelijk van de temperatuur.

Belangrijkste fabrikanten van PVC-kaartprinters

Bij Logiscenter werken we met de beste merken plastic kaartprinters op de markt. Enkele van de bekendste zijn Evolis, Zebra, Fargo, Datacard, HID of ID Tech, hoewel u er nog veel meer kunt vinden in onze uitgebreide catalogus.

Verbruiksartikelen

Hoewel, zoals reeds uitgelegd, het belangrijkste verbruiksartikel plastic kaarten zijn om erop te kunnen printen, zijn er ook andere verbruiksartikelen waarmee rekening moet worden gehouden voor dit type printer. Linten zijn essentieel bij sublimatiedruk. Er zijn verschillende accessoires die het gebruik van PVC-kaartprinters compleet maken, zoals kaarthouders of magneetstrip- en chipkaartlezers. Evenmin mogen we de noodzaak vergeten om software aan te schaffen om het ontwerp van de kaarten aan te passen. Met de programma's kunnen de gegevens automatisch worden gebruikt door toegang te krijgen tot een bestaande database, die alle benodigde informatie bevat.

Elke plastic kaartprinter kan verschillende accessoires hebben om de werking ervan te verbeteren of te vergemakkelijken. Ook kun je bijvoorbeeld adapter- of aansluitkabels toevoegen.

Als je nog steeds problemen hebt met het kiezen van de juiste PVC-kaartprinter of als je nog vragen hebt, bel dan onze experts, we helpen je graag verder.