Gratis verzending vanaf € 250 excl. BTW

  • Contact
  • Chat
  • Mijn Account

Wat is een barcode?

Meest voorkomende barcodes

De meeste professionals in de industrieën die barcodes gebruiken kennen ze niet alleen, maar kunnen ze ook met het blote oog herkennen. Hier bekijken we de belangrijkste soorten barcodes.

Natuurlijk zijn er veel soorten barcodes, en elk van deze codes is ontworpen om een specifieke functie te vervullen. In uw bedrijf zijn sommige van hen gebruikelijker dan andere, maar het is zeer interessant om ze allemaal te bekijken. We zullen de belangrijkste soorten barcodes opsommen.

UPC/EAN

Dit is het type barcode dat wordt gebruikt in producten die worden gescand uit een kasregister. De UPC symbolen hebben een vaste lengte (zoals u kunt zien wanneer u ze bekijkt) en zijn verplicht te gebruiken in sectoren zoals de detailhandel of voeding. In feite wordt het praktisch niet gebruikt in andere activiteiten.

Omdat het mogelijk is om de 12 cijfers van een magazijnartikel in een relatief compacte ruimte op te nemen, is het voornamelijk ontwikkeld om tegemoet te komen aan de behoeften van de magazijnretailindustrie.

Code 39

Sommige industrieën moesten zowel letters als cijfers in een streepjescode coderen. Zo is code 39 geboren, zonder twijfel de populairste en meest gebruikte barcodesymbologie, die in feite de standaard barcode is in industrieën die niets met voedsel te maken hebben. De code 39 daarentegen levert relatief lange streepjescodes op, wat een nadeel is in bepaalde gevallen waarin het label/etiket met de streepjescode een beperkte lengte moet hebben.

Code 128

Gezien de behoefte aan een bredere selectie van tekens dan de code 39 in een compactere ruimte, komt code 128 naar voren. Het is een symbologie die vooral in de transportsector wordt gebruikt.

Interlaced 2 of 5

Ook veel gebruikt in de transportindustrie, deze barcode symbologie is zeer compact en kan worden gevonden in golfkartonnen dozen waarin de producten worden verzonden naar winkels of magazijnen.

Postnet

Dit type barcodesymbologie wordt uitsluitend gebruikt door Amerikaanse posterijen, waarin postcodes in het verzendproces worden gebruikt voor onmiddellijke bestelling.

PDF417

Dit type barcode staat bekend als 2D of 2D barcode. Het is een symbologie van hoge densiteit die doet denken aan een klein kruiswoordraadsel. Het verschil tussen dit type barcode en de vorige is dat het type PDF417 een draagbaar gegevensbestand is. Gebruikt voor officiële documentatie in sommige landen, in een zeer kleine ruimte in deze code is het mogelijk om de naam van een persoon, de foto van zijn gezicht en zelfs een reeks referentiegegevens te coderen.


Uiteraard kunnen er dagelijks nieuwe symbologieën ontstaan naarmate de behoeften van de industrie variëren. Maar dit zijn de belangrijkste symbologieën van barcodes die tegenwoordig worden gebruikt en vrijwel alle barcodes kunnen in elk van deze types worden ingedeeld.

Wat is een barcode?

De barcode bestaat uit balken en spaties die informatie bevatten die gecodeerd is in de balken en spaties van het symbool. Door letters of cijfers te combineren kunt u een product identificeren.

De barcode bevat gegevens die snel en nauwkeurig kunnen worden verzameld. Barcodes vormen een eenvoudige en eenvoudige methode voor het coderen van tekstinformatie die kan worden gelezen door optische apparaten, die deze informatie naar een computer sturen alsof de informatie is getypt.

Welke kleur moet de code dragen?

De optimale combinatie voor het aflezen van symbolen is de zwarte kleur voor de codebalk en de witte kleur voor de achtergrond. U kunt een andere kleurencombinatie gebruiken, maar u moet er wel voor zorgen dat beide kleuren compatibel zijn en voldoende contrast hebben.

Gratis barcodegenerator

CodabarEAN-13 / ISBNCode 39Interleaved 2 of 5EAN-8QR

Schrijf een tekst


No, thanks

Logiscenter in the world