Hoe een EAN-barcode ontcijferen?

Een streepjescode op twee vrouwen die in een winkel naar kleding kijken

De streepjescode is een systeem waarmee we cijfers en letters kunnen coderen via een afbeelding. Er is een grote verscheidenheid aan soorten streepjescodes, afhankelijk van het coderingssysteem dat ze gebruiken. Elk van hen is ontworpen om een specifieke functie te vervullen, volgens de informatie die ze verzamelen. Er zijn eendimensionale en tweedimensionale codes, die meer of minder informatie kunnen opslaan. Een van de meest gebruikte is de EAN-code (European Article Number) of IAN-code (International Article Number), die bedoeld is om de producten die in winkels worden verkocht, te identificeren.

Het gebruik van de EAN-13-code is wijdverbreid in Europa en bijna de rest van de wereld, met uitzondering van de Verenigde Staten en Canada, waar de UPC (Universal Product Code) wordt gebruikt. Dit verzamelt een cijfer minder (12). De eenvoudigste en meest gebruikelijke manier om een streepjescode te lezen, is door een lezer of scanner te gebruiken, omdat deze snel kan worden geïnterpreteerd. Nu gaan we leren hoe we een EAN-barcode handmatig kunnen ontcijferen.

Handmatig een EAN-barcode lezen

EAN-barcodes hebben een vaste lengte die in een relatief kleine ruimte past. Het wordt weergegeven door een reeks verticale strepen en witruimten -beide van verschillende breedte- die zich vertalen in een getal van 13 cijfers dat er meestal net onder staat.

Om een EAN-barcode te ontcijferen, bevindt de sleutel zich in de positie van de cijfers. De eerste twee geven het land van herkomst aan. In het geval van Spanje is het onderscheidend vermogen 84. De volgende vijf cijfers komen overeen met de identificatie van het bedrijf dat het product heeft vervaardigd. Degenen die tussen de achtste en twaalfde positie zijn geplaatst, behoren tot het specifieke product.

Ten slotte eindigt de streepjescode met een controlecijfer, dat wordt gebruikt om te verifiëren dat de code correct is. Om het te verkrijgen, moet je de getallen van de oneven posities optellen, het resultaat met drie vermenigvuldigen en de cijfers van de even posities optellen. Hierna ronden we het resultaat af naar de volgende hogere tien en het controlecijfer is het bedrag dat we nodig hadden om de afronding te bereiken.

Als we dus rekening houden met deze elementen, kunnen we identificeren tot welk product, bedrijf en land de barcode behoort.

Waarom hebben we een streepjescode nodig?

Elk product dat in winkels wordt verkocht, moet een unieke streepjescode hebben. EAN-codes zijn verplicht in sectoren als retail of food. In feite worden ze praktisch niet gebruikt bij andere activiteiten. Omdat u hiermee alle 12 figuren van een voorraadartikel in een relatief compacte ruimte kunt plaatsen, is het in de eerste plaats ontwikkeld om te voldoen aan de opslagbehoeften van de detailhandel, omdat het een eenvoudig voorraadbeheer mogelijk maakt.

Als u EAN-codes nodig heeft, moet u deze kopen. Deze worden gekocht bij gecertificeerde bedrijven, die een unieke streepjescode toewijzen die u aan de productverpakking kunt toevoegen. Een goede optie om de codes in uw producten op te nemen is om te kiezen voor een barcode printer, waarmee u deze op zelfklevende etiketten of op de verpakking zelf kunt printen.

Als u nog vragen heeft over barcodes, neem dan contact op met het technische team van Logiscenter en zij zullen u helpen met alles wat u nodig heeft.