Meest voorkomende soorten streepjescodes

De meeste professionals in de industrieën die streepjescodes gebruiken, zijn er niet alleen bekend mee, maar kunnen ze ook met het blote oog herkennen. Hieronder doen we een overzicht van de belangrijkste soorten streepjescodes.

Er zijn natuurlijk veel soorten streepjescodes en elk van deze codes is ontworpen om een specifieke functie te vervullen. In uw bedrijf komen sommige van de codes zeker vaker voor dan andere, maar het is erg interessant om ze allemaal te bespreken. Hieronder zullen we de belangrijkste soorten vermelden.

EAN


EAN-streepjescodeDe EAN-streepjescode (European Article Number) is degene die wordt gebruikt op producten die worden gescand vanaf een kassa. UPC-symbolen hebben een vaste lengte en zijn verplicht in sectoren als retail of food. In feite wordt het praktisch niet gebruikt voor andere producten of activiteiten.

Omdat het mogelijk maakt om 13 cijfers in een relatief kleine ruimte op te nemen, worden ze veel gebruikt in magazijnen om de voorraad te controleren. Dit type streepjescode is oorspronkelijk ontwikkeld in Europa en later verspreidde het gebruik zich naar de rest van de wereld, met uitzondering van de Verenigde Staten en Canada.

UPC


UPC-streepjescodeDe UPC-streepjescode (Universal Product Code) lijkt erg op het EAN-type, maar wordt voornamelijk ontwikkeld en gebruikt in de Verenigde Staten en Canada. Het andere grote verschil met de EAN-code is dat deze één cijfer minder codeert: 12 cijfers.

Tegenwoordig is er een overeenkomst en wordt het gebruik van zowel de EAN- als de UPC-code over de hele wereld geaccepteerd en erkend door alle moderne lezers.

Zowel EAN als UPC zijn twee soorten barcodes waarmee alleen cijfers kunnen worden gecodeerd. Om ook letters te coderen, zijn er andere typen, zoals hieronder aangegeven.

Code 39


Barcode Code 39Sommige industrieën moesten zowel letters als cijfers in een barcode coderen. Dit is hoe Code 39 (Code 3 of 9) werd geboren, zonder twijfel de meest populaire en meest gebruikte streepjescodesymboliek. In feite de standaard streepjescode in industrieën die niets met voedsel te maken hebben.

Code 39 kan cijfers, hoofdletters en enkele speciale tekens coderen (+, -, ., ). Aan de andere kant produceert Code 39 relatief lange streepjescodes, wat een nadeel is in bepaalde gevallen waarin het label met de streepjescode een beperkte lengte moet hebben.

Code 128


Barcode Code 128Code 128 is een barcode met hoge dichtheid. Gezien de behoefte aan een bredere selectie van karakters dan die van code 39 in een compactere ruimte te hebben. Het is een barcodesymboliek die voornamelijk in de transportsector wordt gebruikt. Bovendien kunnen alle tekens van de ASCII-tabel worden gecodeerd.

ITF


ITF-streepjescodeDe Interleave Two of Five barcode wordt veel gebruikt in de transportsector om de dozen te identificeren waaruit een zending bestaat. Over het algemeen bevinden zich in elke doos die is gelabeld met een ITF-code producten die bestemd zijn voor winkels of magazijnen, die op hun beurt worden gelabeld met EAN- of UPC-barcodes.

POSTNET


Postnet-streepjescodeDe Postnet-streepjescode is een symbologie die exclusief wordt uitsluitend gebruikt door de United States Postal Service en gebruikt postcode in het verzendproces voor onmiddellijke bezorging.

PDF417


PDF417-streepjescodePDF417-streepjescode dit type streepjescode staat bekend als een 2D- of tweedimensionale streepjescode. Dit is een symbologie met een hoge dichtheid die enigszins doet denken aan een kruiswoordpuzzel. Het verschil tussen dit type streepjescode en de vorige is dat het type PDF417 een draagbaar gegevensbestand is. In sommige langen gebruikt voor officiële documentatie, is het in een zeer kleine ruimte in deze code mogelijk om de naam van een persoon, de foto van hun gezicht en zelfs een reeks referentiegegevens te coderen.

PDF staat voor Portable Data File en het getal 417 geeft aan dat elk patroon in de code vier streepjes en spaties heeft en dat elk patroon 17 eenheden lang is. Het werd opgericht in 1991 en wordt momenteel internationaal gebruikt onder de ISO/IEC 15438-code.

QR


Código QRQR-codes (Quick Response Code) zijn de evolutie van de lineaire barcode. Het is een tweedimensionale code waarmee u meer informatie in minder ruimte kunt opslaan, het is gemakkelijk te decoderen, heeft een vierkante vorm en kan worden gelezen van een mobiele telefoon naar krachtige lezers. Het kan informatie bevatten van meer dan 4000 alfanumerieke tekens.

Datamatrix


Datamatrix-streepjescodeDe Datamatrix of 2D-gegevenscodering is een tweedimensionale streepjescode met een vierkante vorm zoals de QR, maar in tegenstelling tot de QR kan de datamatrix 2.335 alfanumerieke tekens opslaan en kan deze niet worden gedecodeerd door mobiele telefoons. Het heeft een foutcorrectiesysteem en kan zelfs worden gelezen als een hoog percentage beschadigd is.

Ondanks deze beperkingen is het grote voordeel van Datamatrix-codes hun hoge leesbetrouwbaarheid dankzij hun redundante informatiesysteem en foutcorrectie waardoor ze leesbaar zijn met tot 30% van hun oppervlak beschadigd. Een ander groot voordeel is dat een hoog contrast niet nodig is om te lezen.

DotCode


DotCode-streepjescodeDe DotCode is een type 2D-barcode die speciaal is ontworpen om de leesbaarheid te garanderen bij het afdrukken met snelle inkjetprinters of met een laser.

De DotCode heeft een rechthoekige vorm en bestaat uit punten die in rijen en kolommen zijn verdeeld en die specifieke distributieregels moeten volgen om de code geldig te laten zijn.

GS1 Datamatrix


GS1 Datamatrix-codesOm namaak van drugs tot een minimum te beperken, is sinds begin 2019 hun wereldwijde traceerbaarheid verplicht geworden. Als gevolg van deze verplichting zijn de GS1 Datamatrix-codes in gebruik genomen. Dit type bidi-code maakt het mogelijk om te coderen van wie het medicijn produceert tot wie het verkoopt, waardoor de hele productie-distributieketen wordt geregistreerd.

Naarmate de behoeften van de industrie veranderen, kunnen er natuurlijk nieuwe symbolieken verschijnen. Dit zijn slechts de belangrijkste 2D- en barcodesymbologieën die tegenwoordig worden gebruikt.

Elk bedrijf maakt, afhankelijk van zijn activiteit en behoeften, verschillend gebruik van deze streepjescodes en tweedimensionale codes. Dit is belangrijk bij het kiezen van een codelezer, omdat niet iedereen symboliek kan lezen.

Als u advies nodig heeft of gewoon de mening van onze experts wilt weten over welke barcodelezer het meest geschikt is voor uw bedrijf, bel ons dan op ons contactnummer.



Gerelateerde links