De meeste professionals in de industrieën die streepjescodes gebruiken, zijn er niet alleen bekend mee, maar kunnen ze ook met het blote oog herkennen. Hieronder doen we een overzicht van de belangrijkste soorten streepjescodes.

Er zijn natuurlijk veel soorten streepjescodes en elk van deze codes is ontworpen om een ​​specifieke functie te vervullen. In uw bedrijf komen sommige van de codes zeker vaker voor dan andere, maar het is erg interessant om ze allemaal te bespreken. Hieronder zullen we de belangrijkste soorten vermelden.

EANcode eanUPC-EAN-streepjescode. Dit is het type streepjescode dat wordt gebruikt op producten die worden gescand vanaf een kassa. UPC-symbolen hebben een vaste lengte en zijn verplicht in sectoren als retail of food. In feite wordt het praktisch niet gebruikt voor andere producten of activiteiten.

UPCcode upcOmdat het de 12 cijfers van een magazijnartikel mogelijk maakt te verpakken in een relatief compacte ruimte, is het in de eerste plaats ontwikkeld om te voldoen aan de behoeften van de detailhandel in magazijnen.

Code 39code 39Barcode code 39. Sommige industrieën moesten zowel letters als cijfers in een barcode coderen. Dit is hoe Code 39 werd geboren, zonder twijfel de meest populaire en meest gebruikte streepjescodesymboliek. In feite de standaard streepjescode in industrieën die niets met voedsel te maken hebben. Aan de andere kant produceert Code 39 relatief lange streepjescodes, wat een nadeel is in bepaalde gevallen waarin het label met de streepjescode een beperkte lengte moet hebben.


Code 128code 128Gezien de behoefte aan een bredere selectie van karakters dan die van code 39 in een compactere ruimte, is code 128 ontstaan. Het is een barcodesymboliek die voornamelijk in de transportsector wordt gebruikt.Interleaved 2 van 5Código de barras PostnetInterleaved barcode 2 van 5. Deze barcodesymboliek wordt ook veel gebruikt in de transportsector, is zeer compact en is te vinden op golfkartonnen dozen waarin producten naar winkels of magazijnen worden verzonden.

POSTNETCódigo de barras PDF 417Postnet-streepjescode. Dit type streepjescodesymboliek wordt uitsluitend gebruikt door de United States Postal Service en gebruikt postcode in het verzendproces voor onmiddellijke bezorging.

PDF417


PDF417PDF 417-streepjescode dit type streepjescode staat bekend als een 2D- of tweedimensionale streepjescode. Dit is een symbologie met een hoge dichtheid die enigszins doet denken aan een kruiswoordpuzzel. Het verschil tussen dit type streepjescode en de vorige is dat het type PDF417 een draagbaar gegevensbestand is.

In sommige langen gebruikt voor officiële documentatie, is het in een zeer kleine ruimte in deze code mogelijk om de naam van een persoon, de foto van hun gezicht en zelfs een reeks referentiegegevens te coderen.QR


QRHet is de evolutie van de lineaire barcode. Het is een tweedimensionale code waarmee u meer informatie in minder ruimte kunt opslaan, het is gemakkelijk te decoderen, heeft een vierkante vorm en kan worden gelezen van een mobiele telefoon naar krachtige lezers. Het kan informatie bevatten van meer dan 4000 alfanumerieke tekens.Datamatrix


DatamatrixHet is een tweedimensionale streepjescode met een vierkante vorm zoals de QR, maar in tegenstelling tot de QR kan de datamatrix 2.335 alfanumerieke tekens opslaan en kan deze niet worden gedecodeerd door mobiele telefoons. Het heeft een foutcorrectiesysteem en kan zelfs worden gelezen als een hoog percentage beschadigd is.

Pese a estas limitaciones, la gran ventaja de los códigos Datamatrix es su alta fiabilidad de lectura gracias a sus sistema de información redundante y corrección de errores que permite que sean legibles con hasta un 30% de su superficie dañada. Otra gran ventaja es que para su lectura no es necesario un alto contraste.DotCode


dot codeDe commissie van de Europese Unie stelde in 2014 vast dat er traceerbaarheid en monitoring van de tabakssector moet plaatsvinden. Dat is de reden waarom de tweedimensionale Dot-matrix-streepjescode tevoorschijn kwam, die een kleine karakteristieke vorm heeft, maar in staat is om de nodige informatie op te slaan zonder het ontwerp van de verpakking te beïnvloeden en alleen in deze sector wordt gebruikt.GS1 Datamatrix


gs1Sinds begin 2019 is de toepassing van drugs traceerbaarheid wereldwijd begonnen en daarom ontstaat de datamatrix GS1-barcode. Dit om de namaak van medicijnen te minimaliseren. Dit soort specifieke streepjescodes stelt ons in staat te weten van wie het medicijn produceert aan wie het heeft verkocht, dus dat wil zeggen de hele productieketen

Natuurlijk kunnen er met de dag en naarmate de behoeften van de branche variëren, nieuwe symbologieën verschijnen. Maar dit zijn de belangrijkste barcodesymbolen die tegenwoordig worden gebruikt, en vrijwel alle barcodes kunnen in een van deze typen worden ingedeeld.


Mogelijk maakt uw eigen bedrijf veel gebruik van één van deze barcodes, wilt u weten wat de ideale barcode is voor uw bedrijf, bel dan naar een van onze specialisten op ons nummer.Gerelateerde links