Streepjescodes op medicijnen

Meerdere dozen medicijnen met barcodes

In februari 2019 is de Europese richtlijn 2011/62/EU in werking getreden, die een uniforme communautaire code vastlegt om namaak van medicijnen te voorkomen. De hele keten van productie en verkoop van medicijnen, van laboratorium tot apotheken, moet hier rekening mee houden, zodat ze bij de burger terechtkomen.

Alle betrokkenen moesten hun computersysteem aanpassen aan de nieuwe regels voor gegevensregistratie. Om dit te doen, gebruiken ze de Datamatrix-codes, die de traditionele streepjescode voor medicijnen vervangen, naast het zegel dat verifieert dat er niet met de verpakking is geknoeid.

Informatie verzameld door de Datamatrix

Datamatrix-streepjescode

De Datamatrix is een tweedimensionale code in vorm van een vierkant dat tot 2.335 alfanumerieke tekens kan opslaan. Hun grootste voordeel is dat ze, dankzij hun redundante informatiesysteem en foutcorrectie, leesbaar zijn tot en met 30% van hun oppervlak beschadigd. Er hoeft ook geen hoog contrast te zijn om te kunnen lezen.

Deze code is een unieke identificatie voor elke verpakking afzonderlijk, zodat elk op de markt gebracht geneesmiddel geregistreerd is. Het verzamelt alle informatie die nodig is voor tracking: productcode (14 cijfers), terugbetalingscode, serienummer (10 cijfers), batch (alfanumerieke code) en vervaldatum (maand en jaar). Na verificatie wordt het product gescand en wordt de code gedeactiveerd.

Hoe omgaan met medicatie barcode?

Datamatrix-codes hebben, in tegenstelling tot de QR-code, een specifieke lezer nodig om te kunnen worden gedecodeerd. Toen de Europese richtlijn van kracht werd, moesten apotheken worden uitgerust met 2D-codelezers, aangezien apothekers ook de streepjescode van medicijnen moeten scannen om via het Europese platform te bevestigen dat het product hetzelfde is als dat de fabriek verliet. Bij Logiscenter hebben we een grote verscheidenheid aan modellen en belangrijke fabrikanten, zoals Datalogic, Honeywell, Unitech of Motorola.

Als u nog vragen heeft over barcodes, neem dan contact op met het technische team van Logiscenter en zij zullen u helpen met alles wat u nodig heeft.