Kies de juiste PDA

Mobile computing is een fundamenteel hulpmiddel geworden in de meeste bedrijven. Dit omdat het de uitvoering van verschillende taken optimaliseert, sneller en nauwkeuriger alles uitvoert. Van het beheren van een magazijn tot het ondersteunen van technici in het veld, mobiele terminals kunnen elk bedrijf meer mogelijkheden bieden door de efficiëntie en productiviteit te verhogen. Met andere woorden, met de juiste PDA kunt u de snelheid, nauwkeurigheid en het aantal taken dat u in een dag doet aanzienlijk verhogen.

De echte uitdaging is echter het vinden van de juiste pda. Met een breed assortiment beschikbaar, kan het verwarrend zijn om te begrijpen wat de verschillen tussen elkaar zijn. Het selecteren van de beste PDA-terminal voor uw zakelijke vereisten is van cruciaal belang om u te helpen alle voordelen van de technologie te benutten.

  • Waar ga je de terminal voor gebruiken? - inventaris, asset tracking, veldoperaties?
  • Waar wordt de terminal gebruikt? Is het een agressieve omgeving?
  • Heeft u de te gebruiken software geselecteerd? Welke eisen zijn er nodig?
  • Wat voor soort streepjescodes leest u?
  • Heeft u realtime connectiviteit nodig?

Als u weet hoe de PDA wordt gebruikt, kunt u het formaat van de apparatuur, het besturingssysteem en andere configuratie-opties bepalen die u nodig heeft. Als u elk van deze factoren begrijpt, kunt u het juiste mobiele apparaat vinden.

PDA-formaten

Een van de belangrijkste stappen bij het vinden van de juiste apparatuur, is beslissen welk type apparaat u nodig heeft. Dit punt wordt vaak bepaald door de functionele mogelijkheden die nodig zijn. We groeperen het assortiment in 6 hoofdtypen, elk met zijn eigen voordelen, afhankelijk van het geplande gebruik en de toepassing.

Basis- of gegevensverzamelaar

basic

Dit zijn de eenvoudigste apparaten. Ze zijn beperkt in prestaties, de meeste hebben zelfs geen communicatie. Ze werken meestal in batchmodus, dat wil zeggen dat ze de informatie die op het apparaat is gelezen opslaan en deze vervolgens in tekst- of Excel-indeling naar de pc downloaden. Het zijn eenheden met eenvoudige processors en beperkt geheugen, minimaal robuust en niet ontworpen voor ruwe behandeling. Ze zijn de ideale uitrusting voor incidenteel gebruik en sporadisch werk gedurende de dag.

Terminal op volledig scherm of telefoonformaat

full-screen

Deze zijn fysiek vergelijkbaar met de huidige telefoons, computers met Android-besturingssysteem, waardoor de gebruiker volledige toegang heeft tot alle informatie die ze nodig hebben in een compact apparaat. Met deze apparaten heb je opties voor Wi-Fi en Bluetooth of ook WWAN- en GPS-communicatie. Dit type apparaat is beschikbaar in verschillende versies, afhankelijk van zijn prestaties en robuustheid. Er zijn apparaten met eenvoudige en minimaal robuuste processoren, tot apparaten met hoge technische prestaties met een hoge mate van robuustheid, ontworpen voor de meest veeleisende omgevingen. Vanwege hun grootte zijn deze terminals perfect in handen van buitendienstmedewerkers, bezorgers, expediteurs. of een andere toepassing die buiten de vier muren van uw bedrijf valt. Bovendien kunnen ze dankzij hun veelzijdigheid ook met succes in het magazijn worden gebruikt.

Complete terminal (met toetsenbord in EDA-formaat)

eda

Dit type apparatuur is qua grootte vergelijkbaar met de vorige en heeft vergelijkbare opties. Ze hebben een iets kleiner scherm en een klein numeriek of alfabetisch toetsenbord. Dit zijn computers die bedoeld zijn voor hetzelfde gebruik en met vergelijkbare opties als computers. Dit type formaat is echter populairder wanneer besturingssystemen Windows zijn, hoewel er ook modellen met Android bestaan en aan het assortiment worden toegevoegd. Deze apparaten bieden alle opties voor draadloze connectiviteit (W-FI, Bluetooth of WWAN). Er zijn terminals met verschillende prestatie- en robuustheidsniveaus, voornamelijk bedoeld voor veldtoepassingen, hoewel de meer geavanceerde modellen nuttig zijn binnen een magazijn of distributiecentrum.

Magazijn Terminal

almacen

De magazijn terminals zijn apparaten met display- en toetsenbord opties, ontworpen voor eenvoudige bediening. In veel gevallen worden ze gepresenteerd met een handgreep voor meer productiviteit. Technologisch gezien zijn dit apparaten met hoge prestaties, ze werken binnen een Wi-Fi-netwerk of in batchmodus. Ze hebben zelden de mogelijkheid om met WAN te werken. Deze terminals worden geleverd met een breed scala aan scanopties, waaronder lange-afstandslezers om tot 12 meter afstand te scannen (bijvoorbeeld voor gebruik op vorkheftrucks zodat de bestuurder tijdens het werk in het voertuig kan blijven) of DPM (lees codes gegraveerd op onderdelen in productie). Buiten het magazijn worden deze apparaten ook gebruikt in winkels en productieomgevingen. In de hogere modellenreeks bestaat apparatuur die is gemaakt om te werken in speciale omgevingen, zoals explosieve omgevingen (ATEX), in vrieskamers tot -30º of apparatuur met radio .

Draagbaar

weareables

Ze bieden hetzelfde als een PDA en draadloze connectiviteit, terwijl u uw handen vrij maakt voor andere taken. De terminal wordt om de pols gemonteerd terwijl de scanner aan de vinger wordt bevestigd of aan een handschoen wordt bevestigd. Dit maakt scannen en gegevensverzameling mogelijk terwijl de werknemer beide handen kan gebruiken om onderdelen of producten op te pakken, wat een hogere productiviteit oplevert. Vaak vind je specifieke toestellen of aangepaste Full-Screen PDA's met polshouders en scanners die via Bluetooth verbonden zijn. Deze apparaten ondersteunen ook spraak gebaseerde toepassingen waarbij de computer de efficiëntie en de productiviteit van werknemers helpt verhogen

Voertuig Montage of vast gemonteerde voertuig montage terminals

terminals

Mobiele terminals met vaste montage / voertuig brengen industriële computer kracht in een robuust formaat, ontworpen om trillingen van vorkheftrucks en andere voertuigen van stroom te voorzien en aan te kunnen. In tegenstelling tot de andere typen mobiele terminals, hebben deze apparaten geen ingebouwde scanners, maar verbinden ze een industriële lezer, bedraad of draadloos, met de juiste lees kenmerken. In dit type oplossing is het gebruikelijk om lange-afstandslezers te gebruiken. In een voertuig gemonteerde computers hebben doorgaans een Windows Mobile- of Windows Professional-besturingssysteem met dezelfde functies als een pc, hoewel sommige modellen Android-opties bieden.

Industriële Terminals

tablet

Industriële terminals zijn beschikbaar in robuust formaat, kleinere formaten van 7 of 8 inch of grote formaten die groter zijn dan 10 inch. Ze kunnen Android- of Windows 10-besturingssystemen hebben zoals elke pc, waardoor ze gemakkelijk te integreren zijn. Het zijn apparaten die de mogelijkheid hebben tot WWAN-communicatie. Ze kunnen een codescanner hebben en met verschillende opties van processor, geheugen en schijf. Ze kunnen op de meest agressieve plaatsen worden gebruikt, omdat bepaalde modellen kunnen voldoen aan militaire normen, mijnen, werkplaatsen, militaire operaties, magazijnen en zelfs als heftruckterminal kunnen worden gebruikt met de juiste accessoires.

Besturingssysteem

Elke terminal heeft een besturingssysteem (OS), niet anders dan een laptop of desktop-pc. Het besturingssysteem is het software framework dat de mobiele computerhardware verbindt met de applicaties die op het apparaat worden uitgevoerd. De functionaliteit en toepassingen die beschikbaar zijn voor uw mobiele apparaat, zijn volledig afhankelijk van het besturingssysteem dat erop is geïnstalleerd.

Windows Mobile/Windows CE

zebra mc9300

Een Windows besturingssysteem aangepast voor mobiele apparaten. Deze oplossingen domineerden voorheen de markt, tot de afgelopen jaren, met de opkomst van Android in de schijnwerpers. Er zijn systemen die nog steeds zijn ingesteld voor emulatie telnet of terminalserver, speciaal ontwikkeld voor deze OS. Hoewel apparaten met dit besturingssysteem al verouderd zijn, zullen we ze blijven bestellen en ondersteunen, vooral binnen grote opslagfaciliteiten die een hoogwaardige PDA vereisen.

Android

zebra mc9300

Android is een uitgebreid besturingssysteem dat wordt gebruikt in persoonlijke mobiele telefoons. Daarna was de sprong naar professionele werkapparaten makkelijk gemaakt. Het biedt een zeer vertrouwde omgeving voor werknemers, aangezien het besturingssysteem niet veel verschilt van dat van consumentenapparatuur. Deze apparaten zijn compatibel met telnet-emulaties, terminalservers en vooral met webservices. Een van de grote voordelen die Android biedt, is dat de hoofdtoepassingen (ERP / WMS) parallel op hetzelfde apparaat kunnen worden uitgevoerd, samen met communicatie- en productiviteitstoepassingen zoals e-mail en messaging, waardoor de apparaten veel meer veelzijdig zijn.

Draadloze connectie

Hoewel elke PDA zijn informatie lokaal kan opslaan, zullen de meeste bedrijven willen profiteren van de draadloze connectiviteit van een apparaat. Door informatie in realtime te kunnen verzamelen, bekijken en bijwerken, kan een bedrijf sneller en effectiever handelen. Met draadloze toegang vanaf een mobiel apparaat kunt u de productiviteit van uw personeel maximaliseren en uw mogelijkheden uitbreiden. Er zijn verschillende manieren waarop een apparaat draadloos kan communiceren. En afhankelijk van de bedrijfsbehoeften, kan het zijn dat alle manieren nodig zijn.

Wi-Fi o WLAN

Dit is de meest voorkomende draadloze verbinding voor PDA's en net als uw draadloze thuisnetwerk, heeft u, zolang u zich binnen het bereik van het netwerk bevindt, toegang tot netwerkbronnen. Wi-Fi is de perfecte oplossing voor applicaties die zich op een vaste locatie bevinden waar u de netwerkinfrastructuur kunt configureren, zoals access points. Magazijnen, winkels en ziekenhuizen gebruiken Wi-Fi-connectiviteit op mobiele apparaten om realtime uitwisseling en toegang tot informatie mogelijk te maken.

WWAN

Wide Area Network-toegang (WWAN) is dezelfde technologie die wordt gebruikt bij datacommunicatie via mobiele telefoons. PDA's met WWAN-mogelijkheden kunnen net als een smartphone verbinding maken en / of bellen. Het grote voordeel van WWAN-toegang is dat uw pda een vast netwerk kan verlaten en het werk in het veld kan doen. Voor buitendienstmedewerkers en bezorgers zou dit type connectiviteit hen in staat stellen om veldtaken te ontvangen, middelen te bellen (handleidingen, klantenaccounts, routes, enz ...) en bestellingen terug te sturen naar hun hoofdkantoor, terwijl ze onderweg zijn. WANN-connectiviteit kan de manier waarop uw bedrijf werkt drastisch veranderen en uw vermogen om op uw klanten te reageren verbeteren.

Bluetooth

Bluetooth is een unieke draadloze technologie omdat er geen netwerkhardware voor nodig is. Het belangrijkste doel is om 2 apparaten met elkaar te verbinden, zoals een PDA en een printer of scanner. Zolang beide apparaten Bluetooth-mogelijkheden hebben, kunnen ze draadloos met elkaar worden verbonden. Bluetooth heeft een beperkt bereik, meestal 10 meter, hoewel er modellen zijn met een groter bereik. Hierbij is een kleine configuratie nodig voordat dit gebruikt kan worden. Bij PDA's wordt Bluetooth het meest gebruikt om draadloos verbinding te maken met een printer zonder met kabels te werken.

GPS

Global Positioning System (GPS) is anders dan de andere draadloze opties, aangezien het alleen wordt gebruikt om locatie-informatie op de mobiele terminal te verkrijgen. Dit is dezelfde technologie als in autonavigatiesystemen. Het communiceert niet via GPS, maar in combinatie met een WWAN-optie kunt u weten waar u zich bevindt voor functies zoals turn-by-turn aanwijzingen, kaarten en asset-locatietagging. GPS is misschien de minst kritische van de draadloze opties, maar voor bedrijven die in het veld werken, kan het helpen bij het verstrekken van locaties en aanvullende informatie die de nauwkeurigheid van uw toepassing verbeteren.

Robuustheidsniveau

PDA-terminals zijn over het algemeen gericht op een specifieke werkomgeving en hebben een mate van robuustheid of "taaiheid" die nodig is om de verschillende behoeften te weerstaan die zich kunnen voordoen. Er zijn verschillende factoren die het vermogen kunnen bepalen om buitengewone omstandigheden te weerstaan in termen van schokken, vocht, stof, trillingen, enz. Daarom wordt de mate van robuustheid van een apparaat bepaald door het vermogen om de volgende omstandigheden te weerstaan:

  • Water en stof, gedefinieerd door de beschermingsindex (IP-classificatie).
  • Buitengewone temperaturen.
  • Vochtigheid
  • Trillingen
  • Weerstand tegen vallen

Hoe hoger deze capaciteiten, des te duurzamer de apparatuur zal zijn, met zowel de weerstand van deze omstandigheden, maar ook de levensduur van het product.

Het is niet hetzelfde om een apparaat te gebruiken voor inventarissen, zoals in een fabriek of magazijn, vergeleken met een industriële omgeving, onderhevig aan vallen, vochtigheid of buitengewone temperaturen.

Na het kiezen van een type PDA samen met het besturingssysteem, de connectiviteitsopties en weten hoe robuust het apparaat moet zijn. De laatste grote beslissing is welk type lezer je nodig hebt. De belangrijkste keuze voor een scanner is welk type streepjescodes hij leest en hoe ver weg. Mobiele terminals bieden de volgende soorten scanners aan: laser, laser met groot bereik, 2D-imager, 2D met lange afstand, HD, DPM enz. (Bekijk hier onze lezersgids).

Met al deze opties die tegenwoordig beschikbaar zijn voor mobiele terminals, is het belangrijk om het juiste apparaat voor uw zakelijke behoeften te vinden. Houd er rekening mee dat de meest geavanceerde opties alleen beschikbaar zijn op de allerhoogste magazijnapparatuur. Door te bepalen hoe u uw mobiele apparaat gaat gebruiken en welke functies u nodig heeft, wordt het besluitvormingsproces eenvoudiger.

Als u problemen blijft ondervinden of nog vragen heeft, bel dan onze PDA-experts. We helpen je graag verder.

Vraag hier informatie aan
Bel ons op 20 532 1557, of stuur ons het formulier