RFID: Hoe Het Werkt

RFID is een buzzwoord geweest voor iedereen die geïnteresseerd is in elk type productidentificatie. Tot nu toe was barcode het meest vertrouwde identificatiesysteem en is het al tientallen jaren in dienst van veel bedrijven. RFID (Radio Frequency Identification) is echter een technologie die voor het opsporen of identificeren van objecten op afstand chips gebruikt die kleiner zijn dan een korrel zand. Hoewel RFID misschien niet in alle omstandigheden de juiste vervanging is voor barcodes, biedt het toch een aantal voordelen die u kunt kiezen om uw bedrijf gemakkelijker te maken. RFID-implementatie in uw bedrijf is complexer dan het gebruik van eenvoudige barcodes, maar we zullen u helpen te leren wat u moet weten om aan de slag te gaan.

  • Type van RFID
  • Vaste RFID lezer
  • Verplaatsbare RFID Lezer
  • Hoe RFID Werkt
  • Passieve vs actieve RFID
  • De juiste RFID-oplossing voor uw bedrijf

Types RFID

LF (low frequency) laagfrequente RFID werkt op de frequentie van 135kHz en heeft een zeer kort afleesbereik (2cm of 5cm normaal). Dit type RFID vereist voornamelijk contact met een lezer om de gegevens vast te leggen. Hoewel dit type niet nuttig is voor het volgen van producten, vindt u het terug in ID's en andere toepassingen voor toegangscontrole/parkeer-, authenticatie- en evenementenregistratiebeheer.

High-Frequency RFID met hoge frequentie werkt op de frequentie van 13,56MHz en heeft normaal gesproken een kort leesbereik van ongeveer 12 cm, maar met gespecialiseerde lezers en grotere tags kan het bereik bijna 1 m bedragen. RFID-tags voor HF RFID hebben minder interferentieproblemen dan UHF's, terwijl hun bereik beperkt is, zijn ze een goede oplossing voor het labelen van kleine objecten op geautomatiseerde lijnen. Hoge snelheid lezen is ook mogelijk, waardoor HF een goede keuze is in zorgomgevingen waar kleine flacons en monsters gelezen moeten worden.

RFID lezer

RFID-lezers zijn beschikbaar in 2 verschillende types, afhankelijk van hoe u gegevens verzamelt.

Vast

Vaste lezers worden gebruikt om portals te maken voor geautomatiseerd lezen. Met een vaste lezer heeft u normaal gesproken 2 tot 4 antennes aangesloten om de tags te lezen terwijl ze voorbijkomen. Dit type lezer wordt vaak gebruikt om labels te lezen bij het betreden van een ruimte, het passeren van magazijn dock deuren of transport op een lopende band. De lezer zal zelf verbinding maken met een host PC naar zijn netwerk om alle gegevens van de tag te verzenden. Omdat deze lezers meestal worden gebruikt in geautomatiseerde toepassingen, hebben ze meestal extra verbindingen om externe beeldsensoren of lichtcellen te ondersteunen om gebruikers op de hoogte te stellen van volledige metingen.

Vast

Verplaatsbaar

Mobiele RFID-lezers zijn hetzelfde als een standaard mobiele telefoon, maar met toevoeging van een RFID-antenne en een lezer. Deze lezers zijn gemaakt voor het handmatig aflezen van bewegende labels en hebben ook barcode mogelijkheden voor scannen. Alle gescande RFID-gegevens kunnen worden gebruikt in software die lokaal op het apparaat draait of via een draadloos netwerk naar een groter systeem wordt verzonden. Veel RFID-installaties zullen zowel vaste als mobiele lezers gebruiken.

Verplaatsbaar

Hoe RFID Werkt

Een passief UHF (Ultra High Frequency) systeem bestaat uit vier hoofdcomponenten: de tag, de antenne, de lezer en de host PC. De lezer scant elke daarop aangesloten antenne zodat zodra een tag in het veld van een van de antennes komt, de lezer voor het eerst wordt ingeschakeld. Dit is het meest delicate onderdeel van elk systeem, omdat hier sprake is van interferentie. Vloeistoffen absorberen het geprojecteerde signaal, terwijl metalen het weerkaatsen. Afhankelijk van wat u markeert, waar de tag wordt geplaatst en hoeveel artikelen u probeert te lezen per keer, zal de werking van elk systeem aanzienlijk variëren.

In gevallen waarin de tag met succes wordt geactiveerd en gelezen, worden labelgegevens door de lezer verwerkt en naar de host-pc verzonden. Uw host server zal een soort software draaien om de tag informatie klaar te maken voor gebruik. Dit kan een software voor het volgen van asset-tracking, een voorraadbeheersysteem of zelfs een applicatie voor het volgen van gebeurtenissen zijn. Net als barcodes zijn RFID-tags een eenvoudige identifier, maar tags kunnen sneller en automatisch worden gelezen zonder site-line of oriëntatieproblemen. Aangezien elke tag een uniek nummer op de tag zal hebben, zal het tracken van items alleen worden beperkt door zijn behoeften en software mogelijkheden.

Passieve vs actieve RFID

Voor Auto-ID-doeleinden zijn passieve tags de meest voorkomende, omdat u tags kunt maken die dun genoeg zijn om te worden gemerkt en slechts ongeveer €0,10 tot €0,20 kosten in plaats van €25 tot €100. Met een passief label activeert de lezer de tag, die dan zijn gegevens terugstuurt naar de lezer. Alles wat we behandelen in het onderstaande zal zich richten op passieve UHF-technologie aangezien het de beste pasvorm is en de meest gebruikte om de producten te volgen.

De juiste RFID-oplossing voor uw bedrijf

Door dit overzicht heeft u enkele basis RFID-concepten en de basiscomponenten van elk systeem geleerd. RFID-technologie kan een zeer krachtig instrument zijn in een breed scala van toepassingen voor alle soorten bedrijven, maar het heeft ook gezien dat het geen out-of-the-box oplossing is. Elke RFID-installatie is uniek en vereist veel planning en testen alvorens definitieve beslissingen te nemen. In veel gevallen zullen bedrijven beginnen met een beperkte RFID-faciliteit. Ze beginnen met één portaal of slechts enkele mobiele lezers. Naarmate het testproces en de pilots zich ontwikkelen, is het mogelijk om een systeem op grotere schaal te implementeren.

Het vinden van de juiste RFID-oplossing is altijd een uitdaging en het hebben van de juiste middelen en ondersteuning is cruciaal. Als RFID klinkt als een geschikte oplossing voor uw bedrijf of als u bijkomende vragen heeft, aarzel dan niet om onze experts te bellen. Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste oplossing voor uw behoeften.

Vraag hier informatie aan
Bel ons op 20 532 1557, of stuur ons het formulier